20 September 2012

Focaccia

Zainspirowany focaccią mojej pięknej koleżanki z Menu Na Weekend postanowiłem spróbować zrobić swoją. Nie jest to nic trudnego. Zajmuje trochę czasu, ale warto spróbować. Focaccia jest trochę jak tarta, tzn. można na nią wrzucić cokolwiek, co akurat mamy w lodówce i będzie gut.

Focaccia z karczochami, oliwkami i suszonymi pomidorami


Składniki (na 4 placki):
- dwie szklanki mąki
- pół szklanki oliwy
- 3/4 szklanki wody
- drożdże w torebce
- czarne oliwki (garść)
- suszone pomidory (kilka)
- karczochy w puszcze (kilka)
- kapary (1 łyżka)
- 1 pomidor
- 1/2 kuli mozzarelli
- rozmaryn
- sól

Czas przygotowania: ok. 45 minut


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności trzeba wyrobić ciasto. Do sporej miski sypiemy mąkę i dodajemy drożdże rozrobione w wodzie, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy. Po chwili ciasto jest już na tyle gęste że można je wyrabiać rękoma. Wyrzucamy zawartość miski na blat posypany mąką i wyrabiamy, tj. gnieciemy, ubijamy i zawijamy łapami, aż powstanie jednorodna gładka masa. Jeżeli ciasto się klei dodajemy więcej mąki, a jeśli jest za twarde to odrobinę wody. Wyrabianie ciasta powinno potrwać ok. 10 minut. Idealne ma konsystencję jędrnych kobiecych pośladków…




Gdy cisto jest gotowe odkładamy je na bok i przygotowujemy resztę składników. Można też już włączyć piekarnik, żeby się grzał na 200 st. C.
Oliwki i karczochy kroimy na połówki, a suszone pomidory w kawałki. Mozazarellę rwiemy na kawałki a pomidora kroimy w kostkę.
Ciasto rozgniatamy na płasko i rozwałkujemy na blacie butelką po winie. Odrobinę oliwek i suszonych pomidorów odkładamy na później a resztą posypujemy ciasto. Ciasto zwijamy w rulon, a następnie jeszcze chwilę ugniatamy. Dzięki temu oliwki i pomidory będą w cieście i będzie jeszcze lepsze. 



Oczywiście jak ktoś chce można dać wszystko na wierzch. Ciasto kroimy na cztery części i rozgniatamy na papierze do pieczenia. Należy zachować spore odstępy pomiędzy plackami, bo w trakcie pieczenia jeszcze urosną.
W każdy z placków wciskamy kilka liści rozmarynu, posypujemy mozzarellą, karczochami, kaparami, pomidorami i resztą oliwek, i wkładamy do piekarnika na jakieś 25 minut. Gotową focaccię najlepiej podajemy z winkiem.







No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us