16 September 2012

Tarta ze szpinakiem i fetą


Podstawowy posiłek szanującego się hipstera to tarta i latte z serduszkiem. 
Mój "ciut starszy" kolega Hubert mówi, że "jego chomik ma więcej testosteronu niż Ci kolesie", więc może tarta nie pasuje do męskiego ŻBS? Pasuje, pasuje. Spełnia podstawowe kryteria, tzn. jest prosta i w miarę szybka. W końcu nie tylko hipsterka może jeść tartę...

Tarta ze szpinakiem i fetą


Składniki:
- opakowanie ciasta kruchego (byle nie słodkiego)
- ok. 400 g mrożonego szpinaku w liściach (absolutnie nie siekanego, bo to obrzydliwa papka)
- dwa opakowania fety w kostkach
- trzy ząbki czosnku
- trzy jajka
- trzy czubate łyżki mąki
- sól
- masło

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut pieczenia

Przygotowanie:
W głębokim garnku roztapiamy dużą łyżkę masła (może być oliwa) i podsmażamy posiekany czosnek. Nie musi być bardzo drobno siekany. Uważamy żeby czosnek się nie przypalił, więc smażmy raczej na niskiej temperaturze. Po chwili dodajemy zamrożony szpinak, łyżeczkę soli i przykrywamy pokrywką. W ciągu ok. 10 minut szpinak powinien się rozmrozić i zacząć gotować.

Teraz pora na ciasto. Żeby kruche ciasto nie namokło od szpinaku, warto je najpierw podpiec. Ciasto rozwijamy z rolki i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem. Najlepiej użyć formy do tarty (niska z wyjmowanym dnem), ale jak nie mamy to dowolna inna też jest ok. Podpiekamy samo ciasto przez jakieś 5-8 minut w temperaturze 200 st. C. Gdy już się trochę zarumieni wyjmujemy.

W trakcie, gdy ciasto się podpieka, mieszamy jajka z mąką na jednolitą masę. Najlepiej pomóc sobie mikserem, ale jak nie mamy to wystarczy widelec. W każdym wypadku mąkę dodajemy małymi porcjami, żeby się nie porobiły grudy.
Gdy szpinak jest miękki, wyłączamy kuchenkę, dodajemy masę jajeczną i fetę, i mieszamy. Pół opakowania fety zostawiamy na później. Całą masę przelewamy do środka ciasta i posypujemy z wierzchu resztą fety. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. na ok. 35 minut.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i kroimy. Podajemy z latte, tfu z browarem lub winem.

No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us