31 August 2012

Ekspresowe krewetki


Dzisiaj pora na super szybkie krewetki. Idealne do przygotowania szybkiej przekąski dla gości. Zdarzyło mi się przygotować je o 2 w nocy dla watahy wygłodniałych i pijanych gości :) Danie wykwintne ;) a jednocześnie mega proste i szybkie.


Krewetki na szybko


Składniki: (dla dwóch osób)
- 1/2 kg mrożonych krewetek
- 1/4 kostki masła
- ostra papryczka
- pęczek kolendry
- 1 limonka
- sól

Czas przygotowania: ok. 10 minut


Przygotowanie
Krewetki trzeba wcześniej rozmrozić. Jeżeli zapomnieliśmy albo gotowanie było niespodziewane, najlepiej wrzucić je na 10 minut do letniej wody. Woda do rozmrażania nie może być za ciepła, bo w gorącej wodzie delikatne mięso stwardnieje i będzie niesmaczne. 
Krewetki najlepiej kupic obrane (z ogonakami) ale surowe. Można też kupić obgotowane krewetki. Łatwo poznać różnicę: obgotowane są białe z różowymi przebłyskami, a surowe są przezroczysto-szare. Jakiekolwiek by nie były, ja po rozmrożeniu wyciągam je z ogonków. Ogonki zostawia się celowo, żeby bardziej atrakcyjnie wyglądały, ale bez nich znacznie wygodniej się je.
Po oczyszczeniu krewetek wrzucamy na patelnię masło, podgrzewamy na średniej temperaturze i dodajemy posiekane papryczki. Oczywiście ilość papryki zależy od preferencji, ja wkrajam po ćwiartce żółtej i czerwonej habanero, ale każda inna ostra papryczka będzie świetna. Papryczki doskonale się mrożą, nie tracąc swojego smaku, dlatego zawsze warto mieć kilka w zamrażalniku. Po papryczkach dodaję szczyptę soli i wrzucam krewetki.


Krewetki powinny się smażyć ok. 2 minuty na jedną stronę. Gdy zobaczymy, że ogonki zaczynają się czerwienić, trzeba obrócić krewetki i smażyć kolejne dwie minuty. Jeżeli użyliśmy obgotowanych krewetek, wystarczy smażyć ok. 1 minuty, tak żeby tylko się podgrzały.


Pod koniec smażenia dodajemy sok z jednej limonki i garść siekanej kolendry. Krewetki razem z sosem jaki powstał przelewamy do talerza. 
Najlepej smakują z bagietką albo ciabattą, które maczamy w sosie.

No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us