18 September 2012

Krem z pomidorów



Prosta pomidorówka w 15 minut to coś,  co można przygotować mega szybko ze składników, które kupimy w każdym sklepie.



Krem z pomidorów


Składniki:

- dwie puszki krojonych pomidorów

- 1 lub 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- szklanka bulionu (opcjonalnie) 
- kilka filecików anchois (można sobie darować)
- 1 duża ciabatta lub inna bułka pszenna

- bazylia i oregano
- oliwa

Czas przygotowania: ok. 15 minut






Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek (nie musi być drobno). Smażymy aż cebula się zeszkli (tzn. będzie miękka).
Dodajemy pomidory i kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dodajemy oregano i bazylię, i gotujemy kilka minut. Solimy do smaku.



Na tym etapie mamy gotową zupę pomidorową. Żeby dostać zupę krem, dodajemy kilka kawałków pokruszonej bułki i gdy namięknie miksujemy wszystko na gładką masę.





W czasie gotowania zupy, robimy grzanki. Wrzucamy do piekarnika pokrojoną w sporą kostkę resztę bułki i podpiekamy żeby była chrupka.





Zmiksowany krem z pomidorów nalewamy do talerzy. Dodajemy kilka listków bazylii, kilka grzanek i koniec - jemy.




No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us