21 September 2012

Spaghetti alla putanesca



Spaghetti alla putanesca, czyli spaghetti po kurewsku
Danie pochodzi z Włoch i podobno jego nazwa nawiązuje do dam lekkich obyczajów, które miały czas przygotowywać tylko szybkie dania. 
Moja wersja spaghetti alla putanesca, jest wersją „na bogiatto“ tzn. pochodzi z ciut droższego burdelu, bo zawiera dodatkowego tuńczyka. Jak sama nazwa wskazuje spaghetti to jest łatwe, szybkie i baaardzo przyjemne...

Spaghetti alla putanesca  


Składniki (dla 2 osób):
- 1/2 paczki spaghetti (250g)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kaparów
- 6 filecików anchois
- garść oliwek (ok. 1/2 słoika)
- puszka tuńczyka
- 1 ostra papryczka
- 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę
- natka pietruszki

Czas przygotowania: ok. 15 minut



Przygotowanie:
Siekamy drobno czosnek i ostrą papryczkę. Kroimy oliwki na połówki. Wstawiamy w jednym garnku dużo osolonej wody na makaron, a w drugim wlewamy olej z tuńczyka i dodajemy czosnek i papryczki. Po chwili smażenia dodajemy kapary, anchois i oliwki, i dalej podsmażamy.



Gdy woda się gotuje wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Spaghetti powinno się zwykle gotować jakieś 10 minut.
Do sosu dodajemy pomidory z puszki i tuńczyka, i gotujemy żeby sos się zredukował.




Sos i makaron powinny być gotowe w tym samym momencie. Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Wymieszany sos z makaronem przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z winkiem i cieszymy się ostro-słonym smakiem w dobrym towarzystwie...



No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us