Tzatziki

Tzatziki to chyba jeden z najbardziej popularnych sosów greckich i ogólnie bałkańskich. Podawane jako dodatek do dań mięsnych lub prosta przystawka. Moje trzatziki obok kupowanego sosu ajvar, stanowią obowiązkowy dodatek do grillowanego mięsa.

Tzatziki

Składniki:
- 350 ml jogurtu bałkańskiego (1 opakowanie)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 ogórek
- pęczek koperku
- sól
- pieprz

Czas przygotowania: ok. 10 minut




Przygotowanie:
W pierwszej kolejności siekamy drobno czosnek. W przepisie jest jeden ząbek, ale jeżeli szansa na bliższy kontakt z płcią przeciwną jest niska lub przedstawiciel płci przeciwnej spożywa to danie wraz z nami, można dodać więcej.
Następnie na grubych oczkach tarki ścieramy ogórka. Nie ma sensu go obierać, szkoda roboty. Ogórek puści sporo wody, dlatego dobrze go odcisnąć ręcznikiem papierowym, żeby potem sos nie był wodnisty.
Warzywka solimy (1/3 łyżeczki) i mocno pieprzymy. Dolewamy jogurt i garść siekanego koperku i wszystko mieszamy. Po chwili dip jest gotowy.


3 Comments

  1. Też uwielbiam tzatziki :) Zazwyczaj dodatkowo jeszcze odciskam ogórki z nadmiaru wody.
    Wiesz, że ajwar można bez problemu zrobić w domu, a nawet zawekować? Kocham domowy ajwar :)

    ReplyDelete
  2. Racja, nie napisałem o odciśnięciu wody z ogórów. Już poprawim, dzięki.
    Co do ajvaru, to domowy musi być mega dobry, ale sklepowy też jest ok, a przecież domeną ŻBS jest prostota i ułatwianie sobie życia. Z sosem tzatziki to inna sprawa, bo sklepowy to jakieś gówno, więc warto zrobić własny.

    ReplyDelete
  3. ja też lubie te tzatziki, ale gównem nie pogardzę ;)

    ReplyDelete