Po raz kolejny ryba. Tym razem inspirowana przepisem Jaimiego Olivera z Jamie’s 30-Minute Meals. W zasadzie inspiracja była dość luźna, bo ten przepis można podsumować jako ryba pieczona z wszystkim co akurat było w lodówce. Oczywiście smaki trzeba mieszać z umiarem, ale wszystkie chwyty dozwolone.
Zapiekana ryba z warzywami
Składniki:
- 2 małe filety z łososia
- 200 g surowych krewetek
- 250 g ziemniaków do pieczenia
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwonej papryki
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 limonka lub cytryna
- 1 ostra papryczka
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Przygotowanie:
Żeby wszystko przebiegło sprawnie, od razu nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Rybę kroimy na kawałki o szerokości ok. 6-8 cm, tak żeby powstały zgrabne porcje. Rozkładamy rybę w żeliwnej lub ceramicznej brytfance posmarowanej oliwą. Posypujemy solą i pieprzem.
Następnie, do brytfanki wrzucamy krewetki, ziemniaki, pomidory pokrojone w połówki, paprykę pokrojoną w spore kawałki i garść fasolki. Wszystko posypujemy posiekanym czosnkiem i papryczką, polewamy sokiem z połowy cytryny lub z jednej limonki (drugą połówkę wrzucamy w całości do pieczenia). Solimy, pieprzymy, dodajemy kilka gałązek rozmarynu i hojnie polewamy oliwą. Całość pieczemy ok. 20-30 minut.
3 Comments
Świetny przepis. Chyba się pokuszę i wypróbuję, ale mam jedną wątpliwość. Mianowicie czy ziemniaki zdążą się w tak krótkim czasie upiec?
ReplyDeleteDlatego najlepiej użyć ziemniaków do opiekania. One są już poddane wstępnej "obróbce termicznej" i powinny się w 20 minut spokojnie upiec.
DeleteDzięki za radę :)
ReplyDelete