Pasta all' Arrabiatta


Pora na kolejny super szybki makaron. Tym razem coś bardziej mięsnego – pasta all‘ arrabiatta. Danie podobno pochodzi z południowych Włoch. Najważniejsze, że przygotowuje się je w kilkanaście minut i jest pikantne, czyli to co lubię najbardziej. Do sosu arrabiatta najlepiej pasuje krótki makaron: penne lub moje ulubione casarecce.

Pasta all' Arrabiatta


Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu (penne lub casarecce)
- dwie puszki pomidorów krojonych
- 250 g boczku krojonego w kostkę
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- natka pietruszki
- odrobina parmezanu

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kroimy drobno cebulę i czosnek, i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy boczek i smażymy, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy pomidory i posiekaną papryczkę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos się trochę zredukuje. Dosalamy do smaku.


W czasie gdy sos się gotuje, wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente.
Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy do głębokich talerzy. Na wierzch każdej porcji nakładamy sporo sosu, posypujemy siekaną natką pietruszki i parmezanem. Wyjątkowo dobrze smakuje z czerwonym winem, np. sycylijskim nero d‘avola.



1 Comments

  1. Szybki i pyszny przepis, super, w lidlu dni włoskie, więc zapas różnych makaronów już jest, na pewno zrobię wg Tojego pomysłu:)

    ReplyDelete