Steki z sosem grzybowym


Za oknem zima, a jeszcze tydzień temu udało się podczas spaceru zebrać kilka grzybów, z których powstał sos do stekulca. Kupiłem jakiś czas temu pięknego rib-eye’a i sobie czekał w lodówce na dobrą okazję. Kilka podgrzybków wywołało go z lodówki na patelnię...

Steki z sosem grzybowym



Składniki:
- 2 steki wołowe
- spora garść świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, itp)
- 1 cebula
- 200 ml śmietany (>18%)
- rozmaryn
- sól
- pieprz

Czas przygotowania: ok. 30 minut (w tym sos ok. 15 minut)


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosu. Wszystkie grzyby trzeba dokładnie oczyścić, ale nie myć wodą żeby nie nasiąkły. 
Grzyby kroimy w plastry, siekamy drobno cebulę i wrzucamy na patelnię razem z masłem lub oliwą. Dodajemy do tego rozmaryn i sporo pieprzu i smażymy przez kilka minut. W czasie, gdy grzyby się smażą rozrabiamy dokładnie śmietanę z odrobiną wody, żeby powstała gładka masa. Śmietanę przelewamy na patelnię i mieszamy na małym ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.







Gdy sos jest gotowy, smażymy steki. Mięso trzeba koniecznie wyjąć z lodówki na kilka godzin przed smażeniem, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Steki solimy i pieprzymy i wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię grillową. Steka o
grubości ok. 1,5-2 cm smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, żeby uzyskać średniowysmażony. W zależności od preferencji możemy smażyć dłużej lub krócej.
Po usmażeniu odkładamy steki na kilka minut w ciepłe miejsce. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 60 st. C, w którym grzeją się też talerze. Po kilku minutach odpoczynku, steki są gotowe do podania.




Moje steki, nałożone na gorące talerze, spędziły ostatnie chwile życia w towarzystwie sosu grzybowego i wina.

0 Comments