06 October 2012

Tarta z wędzoną rybą

Znowu przyszła pora na tartę. Tym razem jest to tarta z wędzoną makrelą, porem i żółtym serem. Tarta zalana jest sosem ze śmietany i jajek, więc wedle nomenklatury francuskiej można ją nazwać quiche, ale przecież prawdziwy mężczyzna nie jada quiche, więc jest to po prostu tarta... 

Tarta z wędzoną rybą i serem


Składniki:
- ciasto kruche w rulonie
- 1 wędzona makrela
- 1 por
- 250 ml tłustej śmietany (30%)
- 4 jajka
- 100 g sera żółtego
- pęczek koperku
- sól

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności, podobnie jak przy każdej innej tarcie wykładamy do formy gotowe kruche ciasto. Formę smarujemy wcześniej masłem, żeby się nie przykleiło, a ciasto delikatnie dziurawimy widelcem, żeby nie tworzyły się bąble. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na, 10 minut żeby się podpiekło.

W tym czasie oddzielamy mięso z makreli tak, żeby dostać spore kawałki bez żadnych ości. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy na drobne plasterki. Ser ścieramy na tarce.
Po przygotowaniu farszu, zajmujemy się zalewą. W misce mieszamy śmietanę i jajka z odrobiną soli i dodajemy garść siekanego koperku.
Gdy ciasto jest podpieczone, wrzucamy do środka rybę, pora i większość sera. Zalewamy dobrze wymieszaną masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu rozsypujemy resztkę sera i wkładamy do piekarnika na k. 30 minut.


Gotową tartę podałem z winkiem i wyszła naprawdę pyszna. 


No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us