06 October 2013

Kiełbaski Sycylijskie


Jakiś czas temu smażyłem schab wg sposobu „Pana Włocha” z restauracji Pasta Mia. Dzisiaj przygotowałem kiełbaski sycylijskie, czyli kolejne dane inspirowanie tamtejszą kuchnią. Według wyżej wspomnianego znawcy tematu, kiełbaski wieprzowe na Sycylii podobne są do naszej białej kiełbasy. Oczywiście jeszcze lepiej gdy uda się trafić w sklepie na surowe kiełbaski. Z tego typu produktami warto się trzymać jednej zasady – kupować te najdroższe, żeby uniknąć w mięsie „psa mielonego razem z budą”.

Kiełbaski Sycylijskie


Składniki:
- 500g surowych kiełbasek lub białej kiełbasy dobrej jakości
- sos balsamico z octu balsamicznego
- kiść białych winogron

Czas przygotowania: ok 15 minut

Przygotowanie:
Kiełbaski można przygotować na dwa sposoby: smażąc na patelni lub grillując. Dla mnie grillowane są dużo lepsze, ale nie zawsze są warunki żeby robić ognisko.
W pierwszej kolejności smażymy lub grillujemy kiełbaski. W zależności od temperatury powinniśmy się uwinąć w 10 minut.

W tym samym czasie w małym garnku podgrzewamy sos balsamico z winogronami. Nie powinno to trwać zbyt długo, bo sos zrobi się zbyt gęsty. W razie czego można go poratować odrobiną wody.

Gdy kiełbaski są ugrillowane polewamy je sosem. W przypadku smażonych, można je podsmażyć razem z sosem przez jeszcze minutę lub dwie żeby lepiej przeszły smakiem.
Po 15 minutach mamy gotowe proste i bardzo aromatyczne danie, do którego wprost idealnie pasuje butelka czerwonego winka. Niekoniecznie z Sycylii.



2 comments:

  1. Takie kiełbaski i grillowane warzywa - pyszny obiad, choć to już chyba ostatnie chwile na grillowanie :)

    ReplyDelete
  2. My lubimy grillowanie, jak większość rodaków w wolnym czasie. Kiełbasa na grillu to podstawa, więc dobrze przygotowana marynata da świetny smak, a więc i udane grillowanie. No i uwielbiam jadać ją polaną ketchupem łagodnym z Gomaru, bo tak naprawdę jest jedynym, który ma w sobie więcej pomidorów niż inne tego typu, a im więcej pomidorów to więcej likopenu, hamującego rozwój komórek rakowych. Tak więc naturalny dla ciała i duszy, no i sposób na zachowanie zdrowia. Pozdrawiam.

    ReplyDelete

Author

Follow Us