29 August 2012

Burgery - proste jak wykopki


Dzisiaj przyszła pora na jedno z moich ulubionych szybkich dań - hambuksy. Kiedyś hamburgery kojarzyły mi się wyłącznie z mini kanapeczkami z Maczka lub syfnymi bułami z budy nad jeziorem jedzonymi w wakacje. Dopiero wyjazd do USandA pokazał mi prawdziwe pyszne hambuksy. Podobnie jak stekulce, ale na steka przyjdzie jeszcze pora.
Najważniejsze w hamburgerach jest oczywiście mięso. Absolutnie musi to być wołowina i to bez żadnych dodatków. Wersją codzienną jest mielone z tacki z hipermarketu, a odświętną świeżo zmielony antrykot z Angusa kupiony u rzeźnika. W każdej wersji hamburgery wychodzą pyszne.
Tak więc z okazji odwiedzin Kuby i Marzenki wczoraj powstały hamburgery z guacamole. Danie szybkie i efektowne...

Hamburgery z guacamole


Składniki:
- mielona wołowina - ok. 200-250g na jednego hamburgera
- bułki hamburgerowe
- ser żółty (po dwa plastry na hamburgera)
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- sałata
- musztarda dijon
- ketchup
- guacamole (przepis w poprzednim poście)

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Przygotowanie:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika żeby podpiec bułki z serem. Bułki kroimy na połówki i na każdej połówce kładziemy po jednym plasterku sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na kilka minut żeby się lekko podpiekły, a ser stopił.
Kroimy cebulę w cieniutkie plasterki, a pomidora w grubsze plastry. Z sałaty odrywamy po jednym/dwóch listkach odrywając ogonek.
Mięso formujemy w duże i grube burgery. Po prostu ugniatamy mięso w dłoniach żeby było zbite i rozgniatamy na desce do krojenia. Burgery muszą być o 1-2 cm wieksze od bułki bo podczas smażenia się kurczą. Ja nie dodaje do mięsa ani soli ani pieprzu, bo inne dodatki zapewniają odpowiednie smaki.

Mięso smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez dodatku żadnego tłuszczu. Na początek dobrze jest mocno obsmażyć mięso w wysokiej temperaturze, a następnie lekko ją zmniejszyć żeby doszły. W zależności od tego jak wysmażone lubimy, burgery smażą się 5-8 minut.
Gdy mięcho się smaży, przygotowujemy bułę. Spód bułki z roztopionym serem smarujemy odrobiną musztardy dijon. Jest ona ostra więc smarujemy delikatnie, żeby nie przytłumiła innych smaków. Na to układamy cebulę i sałatę. Przekładamy na wierzch mięso i pomidor. Na samą góre dajemy ketchup i guacamole. Przykrywamy górną połową bułki i podajemy.
Burgera można podawać z jakimikolwiek dodatkami jakie lubimy: ogórkami, majonezem, marynowanymi papryczkami jalapeño, czy czymkolwiek sobie wymyślimy.



No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us