29 August 2012

Guacamole


Guacamole to słynny na całym świecie sos pochodzący z Meksyku. W Polsce niestety najczęściej można spotkać obrzydliwą słodkawą papkę, podczas gdy prawdziwe guacamole do aromatyczna i pikantna zielona pasta. W moim przepisie staram się odtworzyć właśnie ten oryginalny aromat z Mexico. Właśnie dlatego absolutnie niezbędna jest kolendra i ostra papryczka.
Kolendra jest według mnie jedną z najwspanialszych przypraw jakie można sobie wyobrazić i tworzy smak zarówno kuchni latynoskiej jak i azjatyckiej. Bez niej nie ma co się zabierać za guacamole. Najlepszą kolendrę kupowałem w sklepach z kuchnią azjatycką. Sprzedają ją w folii z lodówki i jest dużo bardziej aromatyczna niż ta sprzedawana w doniczkach, ale doniczkowa też jest ok.Kolejna sprawa to papryczka. Guacamole musi być pikantne! Moje ulubione to papryczki habanero, ale jalapeño też jest super.


Guacamole


Składniki:
- dwa dojrzałe avocado
- pół małej cebuli (opcjonalnie)
- mały pomidor
- jedna limonka
- pęczek kolendry
- ostra papryczka
- sól

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Przygotowanie:
Avocado kroimy wzdłuż na pół i łyżką wybieramy zawartość. Avocado na guacamole musi być bardzo dojrzałe i miękkie, tak żeby miąższ miał konsystencję masła. Miąższ rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę (nie może być jej za dużo żeby nie zdominowała smaku) i małego pomidora pokrojonego w kostkę. Bez pomidora guacamole też będzie doskonałe.
Skrajamy odrobinę papryczki habanero. Jest to jedna z najostrzejszych odmian, dlatego dodajemy jej niewiele. Dobra rada przy krojeniu papryczki: starajmy się nie dotykać jej palcami, bo ostrość zostaje nawet po umyciu rąk i można sobie sprawić przykrość zacierając oczy lub inne wrażliwe części ciała :/
Dodajemy sok z połowy limonki i odrobinę soli. Na koniec dodajemy sporo posiekanej kolendry i mieszamy wszystko delikatnie. W zależności od preferencji można dodać więcej limonki lub więcej papryczki.

Guacamole po wymieszaniu jest gotowe.



No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us