25 August 2012

Pstrąg z pieca


Na sobotni obiad przygotowałem szybkiego pstrąga z piekarnika.
Może się wydawać, że przygotowanie ryb jest czasochłonne, ale nic bardziej mylnego. Ryba pieczona w piekarniku to jedno z szybszych i prostszych dań jakie można sobie wyobrazić.
Podstawa to kupić wypatroszoną rybę. To wstępne przygotowanie nie ujmuje jej smaku, a nam oszczędza kupę roboty i syfu jaki nieuchronnie stworzylibyśmy w kuchni.
Poniższy przepis można przygotować z dowolnej ryby. Może to być pstrąg, dorada, karmazyn albo jakakolwiek inna ryba o zbliżonym rozmiarze. Najważniejsze żeby nie była zbyt oścista, bo całą przyjemność z jedzenia odbierze nam zabawa z ośćmi.


Pstrąg z piekarnika


Składniki:
- dwa wypatroszone pstrągi
- masło
- 3 limonki lub jedna duża cytryna
- świeże zioła (rozmaryn lub szałwia)

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Przygotowanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika żeby się nagrzewał do 230 stopni. Następnie wyrywamy kawałek folii aluminiowej nieco większy niż nasze obie rybki i smarujemy go masłem. Na posmarowanej folii układamy obie ryby obok siebie, tak żeby się nie stykały. Do środka każdej ryby wkładamy 1-3 plasterków cytryny lub limonki, odrobinę masła, zioła i odrobinę soli. Na wierzchu również układamy plasterki limonki / cytryny i solimy. Na końcu przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej, posmarowanym od spodu masłem żeby nie przywarło do ryby.

Wkładamy rybki do piekarnika i pieczemy 15 minut w 230 st. Po 15 minutach zdejmujemy folię z wierzchu i czekamy aż ryby się zarumienią. Najlepiej włączyć w piekarniku grilla od góry i piec ok. 5 minut.
Po upieczeniu delikatnie przekładamy na talerze.
Wyszło na prawdę niezłe. Ryba się piekła w sam raz, dzięki czemu nie wyschła. Do popijania było szwedzkie piwko z Ikeii - Old Gold. Pierwszy raz je próbowałem jest mocno chmielone i gorzkie, ale do ryby z ciemnym chlebem pasowało świetnie.


1 comment:

Author

Follow Us