25 August 2012

Bruschetta z pomidorami


Na piątek przygotowałem szybką przystawkę do wina z okazji wizyty Karoliny i Michała. 
Tapas oznacza po prostu małe przekąski podawane do winka i piwa. Tapas pochodzi z Hiszpanii, gdzie podobno pierwotnie służyły do przykrycia butelek/kieliszków dla ochrony przed pyłem i owadami (tapar - nakrywać, przykrywać).
Dla mnie tapas to wszystko co podajemy jako dodatek do alkoholu. Na pewno ortodoksi powiedzą że moje jedzonko to żadne tapas i ok, będą może mieli rację. Przecież w jedzeniu chodzi o smak i przyjemność a nie o nazwy.

Szybkie tapas do winka, w składzie:
- bruschetta z pomidorami i anchois
- oliwki zielone i czarne suszone
- melon z szynką parmeńską
- salami i szynka dojrzewająca
- sałatka z melona i fety
- sery pleśniowe
- winogrona

Moje tapasy nie wymagają długiego przygotowania. Oliwki, wędliny, sery i winogrona wystarczy przełożyć do miseczek lub na deskę i działa. Bruschetta też są banalnie prosta i szybkie. Ale po kolei....

Bruschetta (z pomidorami ze słoika)


Składniki:
- bagietka pszenna
- słoik pomidorów do bruschetty (do kupienia w każdym supermarkecie)
- słoiczek anchois
- odrobina parmezanu do posypania
- kilka gałązek bazylii do dekoracji

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Przygotowanie
Przepis jest banalnie prosty i zajmuje 5 minut, a dostajemy w zamian świetną przekąskę na ciepło.
Zawsze staram się mieć w szafce słoik warzyw do bruschetty, bo dzięki temu momentalnie można zrobić jedzonko dla gości.
Włączamy piekarnik żeby się grzał. Kroimy bułę na plasterki i nakładamy łyżką pomidory. Na niektóre kromeczki kładziemy po jednym fileciku anchois (nie wszyscy lubią) i pakujemy do piekarnika. Nie ma specjalnie znaczenia na jaką temperaturę, bruschetty mają się lekko podpiec i tyle. Zwykle zajmuje to dosłownie kilka minut.

Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz, ścieramy na wierzch odrobinę parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.
Potrawa gotowa momentalnie, a smakuje i wygląda super.


No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us