Grillowane warzywa


Z półroczny opóźnieniem, ale dodaję zaległe dwa dania z serii Edizione Speziale, czyli z wakacji w Toskanii. Już niebawem zaczyna się sezon grillowy, więc to danie na pewno się przyda jako dodatek do każdego dania z rusztu. 


Grillowane warzywa


Składniki:
- papryki
- cukinie
- bakłażany
- cebule
- oliwa
- czosnek
- sól

Czas przygotowania: ok 40 minut

Przygotowanie:
W składnikach podaję różne warzywa, bo w zasadzie w ten sposób można przygotować prawie wszystko. Warzywa myjemy i kroimy. Nie można pokroić ich na zbyt małe kawałki, bo pospadają z rusztu i żadnego pożytku z nich nie będzie. Zarówno paprykę, jak i cukinię i bakłażany kroimy na plastry wzdłuż, dzięki temu będzie można je bez problemu ułożyć nawet na mocno dziurawym grillu.
Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą z solą i wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem. W warunkach polowych, najłatwiej jest wrzucić wszystko do plastikowej torby i wymieszać. Dzięki temu nie uwalimy się jak świnie, a oliwa i czosnek dotrą do wszystkich zakamarków. Do takiej mieszanki możemy dodać też posiekane zioła, np. rozmaryn albo oregano. Polecam szczególnie te dwa gatunki, bo mają twarde liście i nie zrobi się z nich zielone błoto jak np. z bazylii.

Wysmarowane oliwno-czosnkową mieszanką warzywa układamy na grillu i pieczemy. Po upieczeniu powinny być nadal kruche. Taka mieszanka warzywna stanowi idealny dodatek do mięsa.

1 Comments

  1. Warto warzywa przez noc pomarynować w oleju, wtedy się tak szybko nie przypalają.

    ReplyDelete