01 April 2014

Karczochy z grilla


Pora zjeść trochę kwiatków. Nie chodzi jednak o goździki czy tulipany, ale o karczochy. To dziwaczne warzywo jest niestety ciężko kupić w ojczystych sklepach, ale jeżeli ktoś na nie trafi, to warto je ugrillować jako przystawkę lub dodatek do głównego dania.

Karczochy z grilla


Składniki:
- kilka świeżych karczochów
- oliwa
- sól

Czas przygotowania: ok 25 minut

Przygotowanie:
Karczochy w postaci sprzedawanej w sklepach wymagają przygotowania do dalszej zabawy.
Po pierwsze odcinamy łodygę ok 1 cm poniżej nasady kwiatu (oczyszczone łodygi też można zużyć, np. jako składnik sosów). Potem zrywamy zewnętrzne twarde płatki, tak jak się obiera sałatę. Karczocha obcinamy mniej więcej w połowie wysokości, żeby pozbyć się ostrych i stwardniałych końcówek płatków.

Kolejnym krokiem jest usunięcie wnętrza. Karczochy przekrawamy na połówki i wycinamy puchaty środek.

Jeżeli mamy do obrania większą ilość kwiatów, to te przygotowane warto wrzucić do wody z cytryną, żeby nie zmieniły koloru.

Gotowe połówki skrapiamy oliwą, solimy i wrzucamy na ruszt. Pieczemy kilka minut z każdej strony aż będą miękkie. Smacznego.



No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us