Pikantna zupa z chorizo


Hiszpańska, wieprzowa kiełbasa chorizo to wyjątkowo wdzięczny składnik szybkich dań bez spinki. Pokrojona w cieniutkie plastry idealnie pasuje do hiszpańskiego sera i oliwek jako tapas. Grube plastry podsmażone na oliwie smakują wspaniale ze świeżą bagietką, a chorizo obrane ze skóry i drobno posiekane jest świetnym wypełnieniem meksykańskich tacos.
Chorizo jako składnik zupy jest pewnie rzadziej spotykane, ale z pewnością warto spróbować.


Pikantna zupa cebulowa z chorizo



Składniki (na 6 porcji):
- 200-250 g chorizo
- 2 czerwone papryki
- 6 średniej wielkości cebul
- 3 ząbki czosnku
- sos pomidorowy
- ostra papryczka
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy
- sól, pieprz, oliwa

Czas przygotowania: ok. 30 minut


Przygotowanie:

Najpierw kroimy cebulę i paprykę na spore kawałki. Zupa musi mieć widoczne kawałki warzyw, dlatego nie należy kroić ich zbyt drobno. Pokrojone warzywa podsmażamy w dużym garnku w sporej ilości oliwy (2-3 łyżki). Następnie kroimy chorizo wzdłuż na ćwiartki, a potem na plastry o grubości ok. pół centymetra. 
Pokrojoną kiełbasę również smażymy w garnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, papryczki i ciecierzycę.




Zalewamy mniej więcej 6 szklankami wody. W zależności od preferencji zupa może być bardziej lub mniej gęsta. Do gotującej się zupy dodajemy 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Można dodać też 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Nie przesadzamy z pomidorami, mają jedynie nadać kolor i odrobinę smaku.
Całość gotujemy na małym ogniu przez jakieś 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą.
Zupę można podać z pieczywem, np. podpieczoną bagietką. Ja do każdego talerza dodałem też jajo gotowane w koszulce na miękko. Wyszło naprawdę dobrze...




0 Comments