Cytrynowe pappardelle




Kolejny szybki makaron. Znowu zainspirowałem się przepisem Jamiego Olivera. Tym razem jest to banalnie prosty makaron z sosem cytrynowo-parmezanowym. Robi się go w czasie potrzebnym do ugotowania pasty, czyli mniej niż 15 minut, a pachnie i wygląda mega świeżo i smacznie.

Cytrynowe pappardelle


 Składniki (na 2 porcje):
- 250g makaronu pappardelle (może być tagliatelle)
- 100 g parmezanu lub innego twardego sera, np. grana padano
- 2 jajka
- 1 cytryna
- kilka gałązek bazylii
- oliwa
- sól i pieprz 

Czas przygotowania: ok. 15 minut



 
Przygotowanie: 
W pierwszej kolejności wrzucamy makaron do gotującej się, osolonej wody. Podczas gdy makaron się gotuje,  oddzielamy żółtka z jajek i wrzucamy je do sporej miski. Ścieramy parmezan na drobnej tarce i mieszamy z jajkami. Dodajemy łyżkę oliwy. Do masy jajeczno-serowej ścieramy skórkę z całej cytryny i wyciskamy sok z połówki.


Wszystkie składniki mieszamy, dodając pieprz i odrobinę soli. Siekamy (w wersji ortodoksyjnej rwiemy rękami) bazylię na spore kawałki i zostawiamy na później.


Gdy makaron się ugotuje, przygotowujemy się do ostatecznej operacji mieszania go z sosem. Sosu nie gotujemy ani nie podgrzewamy, żółtka mają się lekko ściąć, a ser rozpuścić pod wpływem gorącego makaronu. Makaron powinien być wilgotny, żeby sos nie był zbyt suchy. Można to osiągnąć na dwa sposoby. Można odcedzać makaron tylko przez chwilę,  tak żeby zostało w nim trochę wody. Trzeba odpowiednio wyczuć moment, tak żeby pasta nie była ani zbyt mokra ani za sucha. Alternatywnie łatwiej będzie z gotującego się makaronu przelać 1-2 łyżki wody do sosu, a makaron porządnie odcedzić.

Gorący makaron mieszamy z sosem, dodajemy bazylię i gotowe!



  

0 Comments