01 January 2016

Risotto z grzybami





Risotto z grzybami

Sezon grzybowy w pełni, więc wczoraj bladym świtem - koło 10 wybraliśmy się na grzyby. Nie był to najobfitszy zbiór, ale znaleźliśmy kilka prawdziwków, które stanowią doskonałą bazę dla aromatycznych potraw. Pachnące i świeże borowiki łączą się pięknie z białym winem i ryżem, więc dzisiaj zakończyły życie w risotto z grzybami. Risotto z prawdziwkami, podlane bulionem warzywnym i białym winem, popite kolejnym białym winem, stanowi piękne powitanie jesieni.

Przepis:
Składniki (2 spore porcje)
- Szklanka ryżu Arborio
- 6-8 świeżych grzybów lub garść suszonych
- 1 cebula
- masło
- pół kieliszka białego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
- parmezan
- natka pietruszki


Czas przygotowania: ok. 30 minut

Świeże grzyby trzeba delikatnie oczyścić z liści, mchu i piasku. Grzyby będziemy smażyć, więc nie należy ich myć, bo nasiąkną wodą i zrobią się niefajne. Oczyszczone grzyby kroimy na plastry o grubości 3-5 mm. Na patelni roztapiamy sporo masła (ok 1/3 kostki) i podsmażamy grzyby. Po około 3 minutach gdy grzyby się przyrumienią zdejmujemy je na talerz. Pod żadnym pozorem nie wylewamy reszty masła. Zawiera ono smak grzybów i będzie stanowiło bazę dla całego dania. Na to właśnie aromatyczne masło wysypujemy posiekaną cebulę i delikatnie smażymy aż się zeszkli. 


W tym samym czasie podgrzewamy obok bulion warzywny. Jeśli go nie mieliśmy wcześniej wystarczy pokroić z grubsza dwie marchewki, pietruszkę, kawałek pora i selera i pogotować kilka minut. Bulion powinien być nieco niedosolony, ponieważ część płynu odparuje.


Gdy cebula jest zeszklona, dosypujemy na patelnię ryż i podsmażamy chwilę mieszając. Następnie dolewamy kieliszek wina i jedną chochlę bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Po około 2 minutach ryż wchłonie bulion i wino, więc dolewamy kolejną porcję bulionu. Całą operację powtarzamy jeszcze kilka razy.




Nie da się określić dokładnych proporcji, bo te zależą od rodzaju ryżu, ale na jedną szklankę ryżu będą potrzebne mniej więcej 2 szklanki płynu. Ryż Arborio powinien być gotowy po ok. 15 minutach, ale na jakieś 3 minuty przed końcem gotowania, wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy nasze smażone grzyby.




Gdy ryż jest al dente – nie jest twardy, ale stawia lekki opór przy gryzieniu, nasze danie jest gotowe. Przed podaniem,  dodajemy do risotto garść tartego parmezanu i garść natki pietruszki i gotowe.
Risotto z prawdziwkami, podsypane świeżo mielonym pieprzem podane  w towarzystwie białego wina stanowi wspaniałą nagrodę za poranne wstawanie na grzyby.



No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us