04 January 2016

Ciasto bananowe




Rzadko przygotowuję słodkie potrawy. Nie jarają mnie za bardzo słodycze, ale tym razem głównym kucharzem nie byłem ja. Oto przepis na „Ciasto Bananowe Franka". 
Przepis jest prosty i nawet czteroletni kucharz sobie z nim poradził...

Ciasto bananowe

Przepis:
Składniki:
- 5 miękkich, dojrzałych bananów
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ćwierć kostki masła
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść orzechów


 Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut pieczenia



Przygotowanie:

Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, więc od razu nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i przystępujemy do pracy.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Nie gnieciemy ich na gładką masę, tylko z grubsza rozdrabniamy.


Następnie dodajemy po kolei składniki: cukier, mąkę, sodę, olej, jajko i masło (musi być miękkie). Mieszamy starannie wszystkie składniki.







Potem siekamy orzechy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta.


Podłużną foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej całą masę. Ciasto wkładamy do piekarnika do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Po godzinie nakłuwamy ciasto patyczkiem (ja używam pałeczek od Wietnamczyka) i sprawdzamy czy się nadal klei. Jeżeli resztki mokrego ciasta zostają na patyczku pieczemy kolejne 15 minut i ponownie sprawdzamy.
Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia i gotowe.



No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us