Wołowina z kimchi




Po trzech miesiącach nieobecności, Żarcie bez Spinki powraca… Z racji niedomagań sprzętowych, będzie się czasem zdarzało, że zdjęcia będą brzydsze niż wcześniej, ale postaram się to nadrobić.

Pierwszym daniem w nowym roku będzie wołowina z kimchi. Czyli krowa z kapustą kiszoną. Kimchi to pyszna, kwaśno-ostra kapusta pochodząca z Korei. Kapusta pekińska fermentuje z ostrą papryczką chili, imbirem, czosnkiem i innymi pysznościami, żeby nabrać swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Najłatwiej kupić u nas kimchi w puszkach, czego dodatkową zaletą jest to, że może spokojnie poleżeć w oczekiwaniu na wenę kulinarną.


Wołowina z kimchi



Składniki (na 4 małe porcje):
- 300g kapusty kimchi
- 500g wołowiny (rostbef lub antrykot)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- oliwa
- sól lub sos sojowy
- olej sezamowy (można pominąć)
- 1 łyżka pasty miso

Czas przygotowania: ok. 20 minut




Przygotowanie:
W pierwszej kolejności podsmażamy na oliwie cebulę, pokrojoną w spore kawałki, posiekany czosnek i posiekaną jedną papryczkę. Oczywiście ilość chili zależy od osobistych upodobań. Drugą papryczkę również siekamy i zostawiamy do dekoracji/doprawienia na koniec.




Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę i podsmażamy przez chwilę. Do warzyw dodajemy szklankę wody lub szklankę rozrobionej pasty miso. Danie przygotowane na wodzie jest również bardzo dobre, ale miso dodaje wspaniałego smaku umami.




W trakcie gdy warzywa dochodzą do gotowania, kroimy wołowinę w cieniutkie kawałki. Najlepiej przed gotowaniem włożyć mięso na 1 - 1,5 godziny do zamrażarki, będzie wtedy twardsze i łatwiej będzie pokroić w cieniutkie kawałki.
Gdy warzywa doprowadzimy do wrzenia, wrzucamy mięso i intensywnie mieszamy. W zależności od tego jak cienko udało nam się pokroić wołowinę, powinna być dobra w 30 – 90 sekund. Nie gotujemy jej za długo, tak żeby zachowała miękką strukturę.



Na sam koniec dosalamy do smaku solą lub sosem sojowym i dolewamy odrobinę oleju sezamowego do smaku. Olej ma intensywny smak, więc dodajemy go tylko trochę (ok. 1 łyżeczki).
Wołowinę z kimchi można podać z makaronem sojowym, ryżowym lub po prostu z ryżem, w każdej wersji jest pyszna.


0 Comments