Kupiłem niedawno polędwiczki wieprzowe i szukałem jakiegoś pomysłu na ich przyrządzenie. Mój wybór padł na śmierdzący ser pleśniowy. Przedstawiam zatem prościutki przepis na polędwiczki z sosem z sera pleśniowego. Z powodzeniem można w ten sposób przyrządzić schab, albo nawet pierś z indyka lub kurczaka.
Polędwiczki wieprzowe z sosem z sera pleśniowego
Składniki na 4 porcje:
- 1 gruba polędwiczka wieprzowa (może być też schab)
- 200 ml śmietany
- 150 g sera pleśniowego
- sól, pieprz
- oliwa
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster lekko rozbijamy pięścią na desce. Jeżeli używamy schabu, można go rozbić nieco mocniej.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy polędwiczki po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy do głębokiego talerza i przykrywamy.
W czasie, gdy polędwiczki odpoczywają przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy śmietanę, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy, aż uzyskamy gładki sos. Dodajemy sporo grubo zmielonego pieprzu i gotowe.
Polędwiczki podałem na miksie sałat. Jako dodatek podałem grillowane warzywa i ziemniaczki w mundurkach.
1 Comments
Dziś na obiad przygotowałam, rozbijałam polędwiczki tluczkiem lekko bo wydawały mi sie wyjatkowo twardawe :< ostatnimi czasy staram się ograniczać sery od kiedy trafiłam na ten artykuł -> pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ troche sie przestraszyłam bo uwielllllbiam sery pleśniowe. Mam w planach pociagnac za jezyk mojego lekarza przy najbliższej okazji tymczasem twoj przepis zmodyfikowałam i zrobiłam sos ze świeżym parmezanem, wyszło pysznie. Podałam z pieczonymi ćwiarteczkami ziemniakow, pyszota!
ReplyDelete