Krem z zielonego groszku
Składniki na 4 porcie:
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 opakowanie mrożonego groszku (450g)
- jogurt naturalny (w wersji wegańskiej pomijamy)
- kiełki do przybrania (rukiew wodna, rzeżucha, kiełki brokułu)
- oliwa
- sól, pieprz
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis:
Krem z groszku robi się momentalnie. Najwięcej czeka się na ugotowanie bulionu warzywnego i od niego zaczniemy. Obieramy 3 marchewki, 1 pietruszkę i seler, kroimy na połówki lub ćwiartki, wrzucamy do ok 1,5 l wody i gotujemy. Od razu obieramy ziemniaki, kroimy w małe kawałki i dorzucamy do warzyw.
Gdy warzywa się gotują, obieramy cebulę i czosnek, kroimy na kawałki i szklimy na oliwie. Nie można ich przypalić, bo zdominują smak kremu.Po 20 minutach gotowania, kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy marchewkę a do reszty dodajemy naszą cebulę z czosnkiem i całą torebkę groszku.
Całość gotujemy jeszcze 5 minut, po czym miksujemy na gładko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerz dekorujemy kleksem z jogurtu lekko rozrzedzonego wodą i kiełkami. Do dekoracji świetnie spisuje się też prażony sezam, ziarna słonecznika lub gotowana czarna soczewica.
0 Comments