Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Nie
tylko bigos najlepiej smakuje odgrzewany. Ta sama zasada dotyczy wszelkich
zapiekanek. Takie danie możemy przygotować spokojnie w weekend, a potem w ciągu
tygodnia, gdy po pracy jesteśmy zrąbani jak świnia po prostu odgrzewamy,
otwieramy browarek i poprawiamy sobie humor.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Przepis:
Składniki (na 2 osoby z dokładką):
- 6-8 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 150 g boczku wędzonego
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 30%
- 150g sera pecorino lub innego twardego sera
- pieprz
- sól
Czas przygotowania: 40 minut
Jako że jest to zapiekanka ziemniaczana,
zaczynamy od ziemniaków. Obieramy je i kroimy w plasterki o grubości ok. pół
centymetra. Plastry ziemniaków gotujemy na parze lub jeśli nie chce nam się
czekać to w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale jeszcze nie będą się
rozpadać.
W tym samym czasie na patelni podsmażamy
boczek, a gdy trochę się z niego wytopi tłuszczu dodajemy do niego posiekaną
cebulę.
Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Garstkę sera zostawiamy na koniec, a resztę mieszamy ze śmietaną i jajkiem w
misce. Do sosu serowo-śmietanowego dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego
pieprzu i odrobinę soli do smaku.
Gdy ziemniaki są gotowe, układamy jedną
warstwę w naczyniu do pieczenia, po czym wykładamy boczek z cebulą i przykrywamy
kolejna warstwą ziemniaków. Na wszystko wylewamy równomiernie sos i posypujemy
resztą sera.
Gotowe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 190 st. C i pieczemy 20 minut. Zapiekanka najlepiej smakuje odgrzana
następnego dnia, gdy wszystkie smaki się dokładnie połączą.

0 comments