25 February 2016

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem


Nie tylko bigos najlepiej smakuje odgrzewany. Ta sama zasada dotyczy wszelkich zapiekanek. Takie danie możemy przygotować spokojnie w weekend, a potem w ciągu tygodnia, gdy po pracy jesteśmy zrąbani jak świnia po prostu odgrzewamy, otwieramy browarek i poprawiamy sobie humor.    


Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Przepis:
Składniki (na 2 osoby z dokładką):
- 6-8 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 150 g boczku wędzonego
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 30%
- 150g sera pecorino lub innego twardego sera
- pieprz
- sól

Czas przygotowania: 40 minut

Jako że jest to zapiekanka ziemniaczana, zaczynamy od ziemniaków. Obieramy je i kroimy w plasterki o grubości ok. pół centymetra. Plastry ziemniaków gotujemy na parze lub jeśli nie chce nam się czekać to w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale jeszcze nie będą się rozpadać.



W tym samym czasie na patelni podsmażamy boczek, a gdy trochę się z niego wytopi tłuszczu dodajemy do niego posiekaną cebulę.



Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Garstkę sera zostawiamy na koniec, a resztę mieszamy ze śmietaną i jajkiem w misce. Do sosu serowo-śmietanowego dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu i odrobinę soli do smaku.



Gdy ziemniaki są gotowe, układamy jedną warstwę w naczyniu do pieczenia, po czym wykładamy boczek z cebulą i przykrywamy kolejna warstwą ziemniaków. Na wszystko wylewamy równomiernie sos i posypujemy resztą sera.



Gotowe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy 20 minut. Zapiekanka najlepiej smakuje odgrzana następnego dnia, gdy wszystkie smaki się dokładnie połączą.















No comments:

Post a Comment

Author

Follow Us