15 March 2015

Kilkukrotnie widziałem gdzieś rybę pieczoną w soli. Wydawało mi się, że taki sposób przyrządzenia jest po pierwsze czasochłonny, a po drugie w efekcie dostajemy efektowna, ale przesoloną rybę.
Po zjedzeniu takiego dania w knajpie, postanowiłem sam spróbować…
Na początek, zabrałem się za rybę. Idealna do takiego dana będzie ryba, która ma mało ości – np. dorada. Akurat trafiła mi się barwena, która też ma pyszne mięso. Jak się potem okazało, dorada ma jedną przewagę, ale o tym potem...


Ryba pieczona w soli


Przepis:
Składniki (na 4 porcje): 
2 spore ryby w całości

- 2 kg soli
- 1 cytryna
- rozmaryn

Czas przygotowania: ok. 40 minut



Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musimy przygotować rybę. Jeżeli nie jest wypatroszona, musimy pożegnać jej wnętrzności, a resztę wypłukać.
Moja barwena miała dwa spore mankamenty – kupa łusek i szerokie cięcie w brzuchu (tak sprawił ja Pan w sklepie). Jeżeli macie wpływ na patroszenie, najlepiej jest powstrzymać się od brutalności i wyciąć jak najmniejszą dziurę, dzięki temu, krawędzie nie będą przesolone. Danie powtórzyłem potem z doradą i wyszło mniej roboty.
Wypatroszoną i wypłukaną rybę napychamy rozmarynem i cytryną. Skórkę z jednej cytryny ścieramy.
Na blachę do pieczenia wysypujemy sól. Można użyć gruboziarnistej soli morskiej, ale jeżeli marnowanie pieniędzy nie sprawia Wam erotycznej przyjemności, to dużo lepsza jest najtańsza sól kamienna po 90 gr za kilogram. Na dnie brachy wysypujemy warstwę soli o grubości ok. pół centymetra. Na takie posłanie, kładziemy ryby i posypujemy skórką z cytryny.



Całość przykrywamy grubą warstwą soli, tak  żeby ryba była dokładnie przykryta. Mimo zastosowania 2 kg soli, mięso nie będzie słone. No może za wyjątkiem okolic cięcia w brzuchu, stąd powinno być ono jak najmniejsze.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 30 minut.
Dzięki temu, że sól tworzy twardą skorupę wokół ryby, mięso pozostaje wilgotne i soczyste.

Po wyjęciu z piekarnika, zewnętrzną warstwę soli delikatnie rozbijamy i zdejmujemy. Tak odkryte danie możemy serwować. Trzeba tylko uważać, żeby przy rozłupywaniu sól nie dostała się do mięsa.







1

Author

Follow Us