19 July 2013



Lato, gorąco, stołówka na koloniach.... Zwykle stołówka serwuje syfne jedzenie, ale dzisiaj bachory się cieszą bo jest szczawiowa...
Zupa szczawiowa kojarzy mi się właśnie z jedzeniem na stołówkach, bo jakoś w domu rzadko bywała. Na szczęście, akrat to wspomnienie stołówkowe jest miłe, w przeciwieństwie do wielu innych.
Ta więc gdy udało mi się nazrywać szczawiu „z nasypu“, tzn. wyżebrałem spory pęczek z ogródka wspaniałej mamy mojej koleżanki, postanowiłem odtworzyć ten hit wakacyjny. 


Zupa szczawiowa



Składniki (na 4 porcje):
- duży pęczek szczawiu (pewnie jakieś 300g)
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- łyżka masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- ser feta
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
 Czas przygotowania: 30 minut


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa na bulion. Obieramy marchewkę i trzemy na tarce o dużych oczkach. Można alternatywnie ją drobno pokroić, ale ja wolę tartą. Podobnie obieramy pietruszkę i kroimy drobno. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Pokrojone warzywa wrzucamy do 1,5 litra wody (lub bulionu jeśli mamy) i gotujemy. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżeczkę soli.

Gdy warzywa się gotują, przygotowujemy szczaw. Jeżeli danie ma być wegetariańskie, to przebieramy dokładnie szczaw w poszukiwaniu gąsienic i ślimaków. W przeciwnym wypadku płuczemy z grubsza w wodzie.
Czysty szczaw siekamy grubo nożem i podsmażamy na maśle na dużej patelni. Szczaw kurczy się bardzo przy smażeniu, więc można powoli go dokładać. Gdy już jest podsmażony, dodajemy go do gotujących się warzyw. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W tym samym czasie gotujemy 2 jajka na twardo.







Gdy ziemniaki są miękkie wyłączamy gotowanie. Oddzielnie mieszamy jogurt z jednym żółtkiem. Dodajemy kilka łyżek zupy żeby się zahartowało i mieszamy. Całość dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy posiekany koperek i dosalamy do smaku.

Zupę podajemy z jajkiem i pokruszonym serem feta. Ten ostatni dodatek nie jest może bardzo kolonijny, ale smakuje świetnie.








0

12 July 2013


Po dłuższej przerwie udało mi się w końcu zmobilizować i porobić zdjęcia kolejnego dania. Tym razem będzie to schabowy w wersji śródziemnomorskiej. Danie podpatrzyłem w mojej aktualnie ulubionej knajpie włoskiej - Pasta Mia na Marszałkowskiej. Jest to malutka restauracja z kilkoma dosłownie stolikami, ale kuchnia i obsługa są przemiszczowe. Byłem tam już dobre kilka razy, ale jadłem tylko dwa dania. Są tak zajebiste, że nie mogłem się powstrzymać żeby za każdym razem zjeść to samo. Jednym z nich jest właśnie kotlet Mediterraneo, czyli schab w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami. Danie przygotowuje się momentalnie, a efekt jest wspaniały. 

Kotlet Mediterraneo


 Składniki (na 4 porcje):
- 500 g schabu
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 4 małe czerwone cebule
- garść oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz

Czas przygotowania: ok. 15 minut


Przygotowanie:
Cebule kroimy na pół, a następnie na plasterki i wrzucamy na patelnie z oliwą żeby się zeszkliła.
Oliwki kroimy na połówki i wraz z kaparami dorzucamy do cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kilka minut.



Dodajemy pomidory i kilka gałązek oregano. Solimy i pieprzymy do smaku. Do sosu dolewamy łyżkę octu z kaparów żeby wzmocnić jego smak. Alternatywnie można dodać łyżkę octu winnego.

W czasie gdy sos się podgotowuje, na drugiej patelni przygotowujemy schab. Schab kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i lekko rozbijamy pięścią na desce. Nagrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Schab ma się usmażyć bardzo delikatnie, żeby nie był za twardy, dlatego wystarczy minuta z każdej strony i jest gotowy. Alternatywnie, można udusić go bezpośrednio w sosie. Przestajemy podgrzewać sos i wrzucamy do niego schab i odrobinę bazylii.

Kotlet podałem podobnie jak u „Pana Włocha” tj. z tagliatelle wymieszanym z oliwą, posiekaną pietruszką i ostrą papryczka. Makaron można dodatkowo posypać tartym parmezanem. Całość komponuje się świetnie, a przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu.







1

Author

Follow Us