13 March 2016


Kolejna wizyta w Tokio pogłębiła moją miłość do kuchni japońskiej. Połączenie świeżych ryb, owoców morza z wodorostami i warzywami tworzy genialną mieszankę smaków i faktur. Po powrocie zacząłem regularnie przygotowywać porządne miso ale też surową rybę – sashimi.
Sashimi to podstawowe danie rybne w Japonii. Jest to po prostu kawałek mięsa rybiego (zdarza się też inne). Jak mawia znajomy Japończyk, z którym poznałem najlepsze dania Tokio – „Prawdziwy mężczyzna nie je ryżu z rybą, on go pije”. Stąd zamiast maki i nigiri raczyliśmy się sashimi, a ryż zastępowało sake.
W Polsce nie jest łatwo kupić świeżą rybę, ale w niektórych miejscach mamy szansę na tuńczyka. Alternatywnie można kupić mrożonego. Przecież nawet na tokijskim targu Tsukiji większość obrotu to mrożone tuńczyki. Ja dwa dni temu kupiłem kawałek pięknego świeżego opastuna – mniejszą odmianę tuńczyka, zwaną big eye lub mebachi, stąd dzisiejsze danie…


Sashimi z tuńczyka

Przepis:
Składniki (na 4 osoby):
- 600 g mięsa tuńczyka
- sos sojowy
- imbir
- wasabi

Czas przygotowania: 10 minut



Przygotowanie:
Danie można przygotować w dwie minuty. Wystarczy pokroić kawałek tuńczyka w plasterki i gotowe. Podstawą jest piękny kawałek mięsa. Fragmenty mocno poprzerastane błonami nie nadają się na sashimi. Mięso powinno być jednolite. Sashimi z tuńczyka można kroić na kawałki grubości ok 5 mm lub cieńsze, w zależności od naszych upodobań. Rybę należy kroić długim nożem, tak aby jeden plasterek kroić jednym cięciem, ciągnąc nóż do siebie.

Dodatkiem do sashimi jest odrobina sosu sojowego, imbiru i wasabi. Świeże wasabi, czyli chrzan japoński uprawiany wzdłuż strumieni górskich na zboczach obmywanych zimną wodą stanowi ostrą i aromatyczną przeciwwagę dla delikatnej ryby. Niestety w Polsce kupienie korzenia wasabi graniczy z cudem, ale można też użyć pasty wasabi sprzedawanej w sklepach z azjatyckim jedzeniem. Jeżeli jednak uda się wykombinować świeże wasabi, to jego aromat jest genialny. Świeży korzeń wasabi ściera się tuż przed podaniem na oroshigane – drewnianej tarce pokrytej skórą rekina. Im szybciej podamy wasabi, tym ostrzejszy będzie miało smak.


I na koniec kilka zdjęć "u źródła" tzn. z targu Tsukiji w Tokio. 

Tuńczyki:

Świeże wasabi:

0

Author

Follow Us