Rzadko przygotowuję słodkie potrawy. Nie jarają mnie za bardzo słodycze, ale tym razem głównym kucharzem nie byłem ja. Oto przepis na „Ciasto Bananowe Franka".
Przepis jest prosty i nawet czteroletni kucharz sobie z nim poradził...
Ciasto bananowe
Przepis:Składniki:
- 5 miękkich, dojrzałych bananów
- 2
szklanki mąki
- pół
szklanki cukru
- ćwierć
kostki masła
- pół
szklanki oleju
- 1
jajko
- 1
łyżeczka sody oczyszczonej
- garść
orzechów
Czas
przygotowania: 10 minut + 60 minut pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, więc od razu nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i przystępujemy do pracy.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Nie gnieciemy ich na gładką masę, tylko z grubsza rozdrabniamy.
Następnie dodajemy po kolei składniki: cukier, mąkę, sodę, olej, jajko i masło (musi być miękkie). Mieszamy starannie wszystkie składniki.
Potem siekamy orzechy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta.
Podłużną foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej całą masę. Ciasto wkładamy do piekarnika do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Po godzinie nakłuwamy ciasto patyczkiem (ja używam pałeczek od Wietnamczyka) i sprawdzamy czy się nadal klei. Jeżeli resztki mokrego ciasta zostają na patyczku pieczemy kolejne 15 minut i ponownie sprawdzamy.
Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia i gotowe.
- 5 miękkich, dojrzałych bananów
Przygotowanie:
Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, więc od razu nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i przystępujemy do pracy.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Nie gnieciemy ich na gładką masę, tylko z grubsza rozdrabniamy.
Następnie dodajemy po kolei składniki: cukier, mąkę, sodę, olej, jajko i masło (musi być miękkie). Mieszamy starannie wszystkie składniki.
Potem siekamy orzechy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta.
Podłużną foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej całą masę. Ciasto wkładamy do piekarnika do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Po godzinie nakłuwamy ciasto patyczkiem (ja używam pałeczek od Wietnamczyka) i sprawdzamy czy się nadal klei. Jeżeli resztki mokrego ciasta zostają na patyczku pieczemy kolejne 15 minut i ponownie sprawdzamy.
Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia i gotowe.