28 June 2015


Kilka tygodni temu byłem w Bilbao. Popijając cydr który wyglądał i pachniał jak siki, delektowałem się tapas: pulpo a la gallega, jamón serrano, oliwki i właśnie tortilla…

Tortilla to jedna z bardziej mylących nazw potraw. Na dwóch brzegach Atlantyku pod tą nazwą kryją się dwa całkowicie inne dania. Wydaje mi się że słynniejsza nawet jest tortilla meksykańska, czyli placek z mąki pszennej lub kukurydzianej służący w meksykańskiej kuchni prawie do wszystkiego. Z kolei w Hiszpanii, skąd nazwa się wywodzi, tortilla to gruby omlet z ziemniakami. Różnica jest kolosalna…


Hiszpańska tortilla - tortilla de papas

Przepis:
Składniki na 4 porcje:
- 7 jajek
- 0,5 kg małych ziemniaków
- 1 cebula
- kawałek kiełbasy chorizo (opcjonalnie)
- oliwa

 Czas przygotowania: ok. 30 minut




Danie z założenia ma być przygotowane szybko, więc rezygnujemy ze zbędnych czynności takich jak obieranie ziemniaków. Najlepiej użyć młodych ziemniaków i tylko szybko opłukać je w wodzie. 
Czyste ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. 



Ziemniaki podsmażamy na wolnym ogniu uważając żeby się nie przypaliły. W tym samym czasie kroimy cebulę i chorizo. Mieszamy wszystko z ziemniakami i smażymy aż warzywa będą miękkie. W zależności od grubości plasterków, ziemniaki potrzebują ok. 15-20 minut żeby się usmażyć.



W oddzielnej misce mieszamy jaka z odrobiną soli i pieprzu. Kiedy ziemniaki i cebula są miękkie, zdejmujemy je na chwilę z ognia żeby się trochę ochłodziły i przekładamy je do miski z jajkami. Mieszankę przelewamy z powrotem na rozgrzaną patelnię.



Po kilku minutach smażenia, kiedy jajka zaczynają się ścinać z wierzchu musimy odwrócić tortillę i podsmażyć z drugiej strony. Można przerzucić omlet na talerz, a następnie zsunąć znów na patelnię. Lepszym sposobem jest jednak smażenie tortilli na patelni z metalowym uchwytem. Można ją wtedy w całości włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.




Cały urok tortilli polega na tym, że świetnie smakuje następnego dnia. Podgrzana na śniadanie, doskonale sprawdza się jako środek pomagający zwalczyć pewne niemiłe uczucie, które w języku Cervantesa nazywają „resaca”…




0

Author

Follow Us