30 September 2012

Ośmiorniczki w czerwonym winie


Danie z młodych głowonogów smakuje i wygląda świetnie. Przygotowanie jest dość prosste, chociaż zajmuje spor czasu. Ale najważniejsze, że jednym ze składników jest wino, więc gotowanie można sobie pięknie umilić...

Ośmiorniczki w czerwonym winie

Składniki:
- 1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju
- oliwa
- dwa ząbki czosnku
- ostra papryczka
- 250 ml czerwonego wina
- natka pietruszki
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- ocet balsamiczny

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Przygotowanie:
Na początek trzeba rozmrozić ośmiorniczki. Najlepiej wyjąć je z zamrażalnika dzień wcześniej, żeby spokojnie się rozmroziły. Alternatywnie można je zalać letnią wodą (nie gorącą) na kilkanaście minut. 

Wylewamy wodę z ośmiorniczek i w dużym garnku rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy ośmiornice (uwaga, pryska!). Po kilku minutach smażenia, wszystkie macki powinny się podwinąć, a ośmiornice puszczą dużo burej wody. Po około 10 minutach odcedzamy ośmiornice.

Następnie na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek z przyprawami (5 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz). Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, posiekaną papryczkę, 2 łyżki octu balsamicznego i dolewamy 1/3 butelki wina. Co robimy z pozostałym winem wydaje mi się dość oczywiste – wypijamy podziwiając jak wszystko się ładnie gotuje. 

Sos mieszamy i wrzucamy ośmiorniczki. Całość powinna się gotować ok. 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i ewentualnie cukrem, jeśli okazałoby się, że sos jest trochę zbyt kwaśny.

Gdy ośmiorniczki są miękkie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z winem i bagietką.


3 comments:

  1. jestem bardzo ciekawa jak smakuje. dziadek kupił mi ośmiorniczki w oleju z czosnkiem. nigdy jeszcze nie jadłam takiego wariantu

    ReplyDelete
  2. wyśmienite ;)
    ośmiorniczki są wyśmienite już po samej 10 minutowej kąpieli w gorącym oleju :)

    ReplyDelete

Author

Follow Us