23 September 2012

Chili con carne


Chili con carne powinno się tłumaczyć jako chili z mięsem,  gdyby nie drobny problem, w Meksyku nie ma słowa chili. Ostra papryczka to chile. Danie to nawet z nazwy nie jest meksykańskie, jest to typowe danie tex-mex,  czyli amerykańskie wariacje na temat kuchni meksykańskiej. W każdym razie chili con carne to fajne danie jednogarnkowe, które je się potem przez cały tydzień.

Chili con carne 

Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 3 papryki w różnych kolorach
- 2 cebule
- 2 puszki fasoli
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy
- ostra papryczka habanero
- pszenne tortille
- pęczek kolendry
- oliwa
- sól

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się usmaży dodajemy pokrojoną w drobne kawałki paprykę. Następnie dodajemy pomidory, fasolę i kukurydzę. Z fasoli i kukurydzy odlewamy zalewę, żeby nie dodawać bez sensu wody. Do całości dodajemy łyżeczkę soli i drobno posiekaną połówkę habanero. Już pisałem o papryczkach, ale dla przypomnienia: kroimy trzymając papierowym ręcznikiem albo widelcem, żeby potem nie płakać jak sobie coś zatrzemy ostrym sokiem. Papryczki są zajebiście ostre, dlatego ilość dostosowujemy do indywidualnych preferencji.
Wszystkie składniki powinny się powoli gotować jakieś 15 minut.

Pod koniec gotowania podgrzewamy w piekarniku pszenne tortille pokrojone na ćwiartki i siekamy kolendrę. O kolendrze też już pisałem, ale jest to tak ważny składnik, że napiszę jeszcze raz. Dla tego dania jest ona absolutnie niezbędna, bez niej całe danie traci sens. Trzeba kupić dobrą kolendrę w doniczce lub samą natkę z lodówki (polecam sklepy z kuchnią azjatycką).

Gotowe chili con carne posypujemy hojnie siekaną kolendrą i podajemy z tortillą i piwkiem lub tequilą.

1 comment:

Author

Follow Us